Copyright © 2012 - 2017 - Stichting Werkverband Friese Rassen - Alle Rechten voorbehouden
Latest
Reclaim the seeds PDF Afdrukken E-mailadres

De invloed van het grootschalige bedrijfsleven op de wereldwijde voedselproductie neemt snel toe.

Ook de mondiale handel in zaaigoed laat dat duidelijk zien. Een steeds kleiner aantal zeer grote bedrijven monopoliseert de markt. Terwijl wordt gewerkt aan de nieuwe Europese regelgeving voor landbouwgewassen, nemen wereldwijd opererende bedrijven onopvallend de Europese markt over. De Europese Commissie dreigt de zeggenschap over de zaden van onze voedselgewassen aan grote zaadbedrijven te geven....maar van wie is zaad nou eigenlijk??? http://vimeo.com/51870861 meer info: http://www.reclaimtheseeds.nl/index.php/achtergrond Door de voorstellen voor de nieuwe EU zadenregulering zal de zadenmarkt zich nog meer concentreren in handen van een klein aantal industriële zadenconcerns. Als deze plannen doorgaan zullen nog meer oude en zeldzame fruit-, groenten- en granenvariëteiten van de markt verdwijnen. Meer info:

Seeds Sof

http://www.filmsforaction.org/watch/vandana_shivas_seed_freedom_with_david_holmgren_permaculture_monsanto_gmo/ In diverse landen worden boeren ernstig onder druk gezet om zaden af te nemen van de grote zadenconcerns! En het gaat nog veel verder: genetisch gemanipuleerde zaden kunnen ook in de vrije natuur terechtkomen, of op het land van andere boeren. Het genetisch materiaal is gepatenteerd en dus moeten deze boeren een gedeelte van hun winst afstaan. Ook als ze niet om deze zaden hebben gevraagd of ze helemaal niet wilden. In Brazilië hebben boeren de Amerikaanse biotechnologisch multinational Monsanto, die marktleider is van onder andere genetisch gemodificeerde zaden, aangeklaagd. http://www.piepvandaag.nl/monsanto-aangeklaagd/ De algemene diversiteit in eetbare gewassen is de afgelopen decennia schrikbarend teruggelopen en grote bedrijven beschikken over veel (geld en dus) lobbykracht, zij bepalen de agenda steeds meer. Meer weten? Bekijk documentaire 'De wereld volgens Monsanto' (http://www.visionair.nl/)

 
Cultuur-historie PDF Afdrukken E-mailadres

Cultuur-historie

Er zijn nog negen dierrassen die van oudsher verbonden zijn met Friesland: de Fries Roodbonte en Fries-Hollandse Zwartbonte runderen; het Friese melkschaap en Zwartblesschaap; de Landgeit; het Friese paard; de Friese hoenders; de Stabij en de Wetterhoun.

 

Ze worden gelukkig gekoesterd door liefhebbers, verenigd in stamboeken en verenigingen, zie voor adressen bij Links.

 

 

 
Agro-biodiversiteit PDF Afdrukken E-mailadres

Biodiversiteit is niet alleen een zaak van wilde natuur, maar ook van gedomesticeerde planten en dieren. In een tijd van extreem ver doorgevoerde specialisatie in de landbouw zijn vele soorten en rassen verdwenen of dreigen te verdwijnen. Steeds meer agrarische producten ontstaan uit steeds minder rassen, met als gevolg versmalling van de genetische diversiteit. 

 

Zoals appels: de appels die in de winkels liggen, zijn vaak resultaat van ver doorgevoerde inteelt; in het bijzonder zes bekende rassen vind je meerdere malen terug in de stamboom van commerciële appels. Elk van die zes rassen zijn lekker en mooi (bij gebruik van bestrijdingsmiddelen in de fruitteelt!), maar hebben in de biologische en/of particuliere fruitteelt ook elk hardnekkig last van bepaalde ziekte's. Zo heeft James Grieve veel last van kanker en bloedluis, Golden Delicious van schurft en virussen, Jonathan van meeldauw en Jonathan-spot, McIntosh van schurft, meeldauw en kanker, Red Delicious van schurft, en Cox' Orange Pippin veel last van alle bovengenoemde problemen! Door met deze rassen steeds verder te telen, neemt dus niet alleen de genetische diversiteit af, maar de gevoeligheid voor ziektes en plagen neemt toe! De Duitser Hans Joachim Bannier heeft hier een interessant stuk over geschreven:  http://www.suttonelms.org.uk/apple-vitality.html (engels. (zie ook www.fruitynfryslân.nl))
 
Website Fryske rassen PDF Afdrukken E-mailadres

Deze website is tot stand gekomen met hulp van Robbin Jongsma (mcbear.nl) die ontwerp en technische realisatie op zich nam,

bedankt!

 

Heeft u nieuws over of organiseert u evenement met Friese rassen en wilt u dit vermeld op onze website? mail naar

Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

ook aanvullingen, opmerkingen over  de (inhoud van de) website kunt u hier kwijt