Home Home
Copyright © 2012 - 2017 - Stichting Werkverband Friese Rassen - Alle Rechten voorbehouden
Webdesign door Mcbear - template by SiteGround
Werkverband Friese Rassen
PDF Afdrukken E-mailadres

Behoud van het levend erfgoed in de Friese (landbouw-)geschiedenis.

 

Als Wurkferbân Fryske rassen – Werkverband Friese rassen – streven we naar behoud en toepassing van Friese (landbouw) rassen. Onder Friese rassen verstaan we dier- en plantenrassen die hun oorsprong in Friesland hebben of traditioneel grote verbondenheid hebben met de provincie.

 

Levend erfgoed, 'vergeten groenten, fruit- en dierrassen' uit deze regio, die de moeite waard zijn om te behouden voor de toekomst. Belangrijk vanuit cultuur-historisch oogpunt én omdat we de eigenschappen van deze rassen mogelijk in de toekomst nog hard nodig zullen hebben! Want biodiversiteit is niet alleen een zaak van wilde natuur. Lees hierover verder in artikel Agro-biodiversiteit in Rubriek Nijsgjirrich

 

Naast beschrijven en zorgen voor behoud, vermeerderen en andere praktische toepassingen, zien we voorlichting als belangrijke taak. 

 

De in 2011 uitgegeven brochures Fries Levend Erfgoed, bieden een overzicht van de met Friesland verbonden rassen. De eerste van deze reeks, de Friese Dierrassen, kwam in nauwe samenwerking met de Stichting Zeldame Huisdieren in Lelystad tot stand. 

U kunt de de brochures De Friese Dierrassen, De Friese Nutsplanten en Het Friese Fruit  inzien via de brochurepagina of bestellen ( Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  )

 

Onder het kopje Links voor Friese rassen  vind u links naar de websites van specifieke dierrassen en andere organisaties die zich inzetten voor behoud van Friese rassen.

 

Ondernemende liefhebbers en liefhebbende ondernemers gezocht!

Het werkverband is op zoek naar mensen, die hobbymatig of professioneel bij willen dragen aan het in stand houden de Friese rassen. Kweken, opfokken vermarkten of gewoon genieten van en met oude rassen? Op uw boerderij, in uw volkstuin of historisch landgoed - heeft u ideeën of wilt u meer weten? Neem contact op via onze contact pagina, we denken graag met u mee! 

 

Ook zijn we op zoek naar mensen met kennis van of ervaring met plantenteelt, verwerking, vermarkten enz. om mee te denken over een projectplan voor Friese Nutsplanten. We horen graag van u!

 

heg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Werkverband Friese Rassen bestaat uit:

Herke Fokkema, Wim Grit, Douwe Kiestra, Arjen van der SchaafJohannes Spyksma, Anny van der Velde, Joris Viëtor, Pat Zijlstra. 

 

Voor Contact met het Werkverband Friese Rassen gebruikt u onze contact pagina.